Serdecznie zapraszamy na II edycje Akademii Gastro.[start]19 maja 2025 r. rusza cykl 21 szkoleń dla adeptów branży gastronomicznej. Wszystkie szkolenia są bezpłatne. Obowiązuje rejestracja, liczba miejsc jest ograniczona.  [koniec]

Zapisy na szkolenia dostępne  pod linkiem: https://www.krzywykomin.pl/wydarzenie/akademia-gastro-ii-bezplatne-szkolenia-dla-branzy-gastronomicznej/

Szkolenia odbywać się będą w Centrum Zawodowym Krzywy Komin przy ulicy Dubois 33-35A we Wrocławiu.

Misją Akademii Gastro jest ułatwienie funkcjonowania w branży gastronomicznej młodym biznesom oraz przedsiębiorcom, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z gastronomią. Celem szkoleń jest niwelowanie mentalnych barier wejścia do branży gastro, wynikających z braku wiedzy i doświadczenia.

Organizatorem Akademii Gastro jest Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia. 

Harmonogram szkoleń Akademia Gastro II

19.05.2025 – Zarządzanie kosztami w gastronomii – sprzęt, zakupy, analiza kosztów 

  • 10:00-10:45 – Wyposażenie lokalu gastronomicznego (poziom podstawowy)
  • 10:55-12:30 – Analiza kosztów (poziom zaawansowany)
  • 12:45-13:45 – Zarządzanie zakupami (dostawcy, logistyka, zamówienia, stany magazynowe)

20.05.2025 – Obliczanie foodcostu i barcostu 

  • 10:00-13:00– Obliczanie foodcostu i barcostu (poziom średniozaawansowany)

21.05.2025 -  Sprzedaż na wynos, dowozy i aplikacje

  • 10:00-12:45 - Dostawa czy nie? Jak przygotować się do pracy 
    z platformami food delivery (poziom podstawowy)
  • 13:00-15:00 - Optymalizacja procesu dostaw - jak jeszcze lepiej zarządzić tym kanałem sprzedaży (poziom rozszerzony)

26.05.2025 – Projekt Menu

  • 10:00-11:30 – Projekt menu
  • 11:45- 13:45 – Koncepcja lokalu, a menu food i menu bar

27.05.2025 – Zatrudnienie personelu

  • 10:00-11:30 – Od ogłoszenia do szkolenia. Jak pozyskać pracowników?
  • 11:45-13:15 – Zarządzanie zespołem (poziom zaawansowany)

29.05.2025 – Promocja i marketing w gastronomii

  • 10:00-12:00 – 100 pomysłów na marketing w Gastro
  • 12:15-13:35 – Social media w promocji

31.05.2025 – Wymagania sanitarne i bezpieczeństwo żywności

  • 9:00-11:00 – Jak przygotować lokal gastro na odbiór Sanepidu?
  • 11:15-13:00 – System HACCP w gastronomii
  • 13:10-14:00 – Wentylacja w gastronomii
  • 14:00-15:00 – BHP w gastronomii

2.06.2025 – Szkolenie na życzenie

4.06.2025 – Niezbędne formalności

  • 9:00-9:45 – Jak zarejestrować działalność gastronomiczną?
  • 9:45-10:30 – Obowiązkowe składki ZUS 
  • 10:30-11:50 – Podatki w gastronomii 
  • 12:05-12:45 – Koncesja na alkohol
  • 12:45-13:15 – Wynajem lokalu miejskiego 
  • 13:15-13:45 – Foodtrucki i wózki gastronomiczne 

5.06.2025 – Finansowanie w gastronomii

  • 10:00-11:30 – Dotacje na start gastro biznesu
  • 11:50-12:50 – Fundusze UE na start