„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” "Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi"
"Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020"

[start] [koniec]Cel projektu:

Celem operacji jest podniesienie wiedzy i świadomości mieszkańców Dolnego Śląska, dotyczącej zrównoważonej konsumpcji i zdrowego odżywiania się bazującego na lokalnych, naturalnych produktach oraz zwiększenie rozpoznawalności tych produktów w przestrzeni miejskiej.

Działania w projekcie:

  1. Opracowanie przewodnika kulinarnego “Od pola na wrocławski stół”, stanowiącego kompendium wiedzy na temat produktów regionalnych oraz wrocławskiej gastronomii. Przewodnik w formie darmowego eBooka do pobrania.
  2. Opracowanie merytoryczne i graficzne informacji publikowanych w Internecie i mediach społecznościowych, a także przygotowanie graficzne plakatu promującego weekend kulinarny „od pola na wrocławski stół”.
  3. Produkcja 4 spotów promocyjnych.
  4. Przeprowadzenie kampanii informacyjno – promocyjnej w Internecie i mediach społecznościowych – kampania Facebook Ads.
  5. Produkcja 4 filmów informacyjno – edukacyjnych.
  6. Przeprowadzenie kampanii informacyjno – edukacyjnej na temat strategii od pola do stołu, mające na celu podniesienie świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego żywienia - kampania Facebook Ads.
  7. Organizacja spotkania mającego na celu zapoznanie ze sobą regionalnych wytwórców z wrocławskimi restauratorami.
  8. Organizacja spotkania dla osób do 35 roku życia, mieszkających na obszarach wiejskich w celu aktywizacji tych osób do zakładania własnych działalności gospodarczych albo rozszerzenia istniejących, w kierunku rozwoju produktu lokalnego.

Grupa docelowa:

  • mieszkańcy Dolnego Śląska, którzy dzięki projektowi i zaplanowanym działaniom, poznają oryginalne produkty regionalne i ekologiczne. Dotarcie do szerokiej grupy odbiorców ma na celu podniesienie świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego żywienia oraz nie marnowania żywności.
  • regionalni rolnicy/producenci oraz wrocławscy restauratorzy. 
    Dotarcie do tej grupy odbiorców ma na celu stworzenie przestrzeni do budowania wzajemnych, trwałych relacji oraz ma służyć wymianie wiedzy i doświadczeń, a także ma być wsparciem w zakresie współpracy i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw od miejsca wytworzenia produktów do konsumenta.
  • osoby do 35 roku życia mieszkające na obszarach wiejskich, w celu aktywizacji tych osób do zakładania własnych działalności gospodarczych albo rozszerzenia istniejących, w kierunku rozwoju produktu lokalnego.

Realizator projektu:

  • Gmina Wrocław – Lider operacji
  • Dolnośląska Izba Rolnicza - jednostka organizacyjna samorządu rolniczego województwa dolnośląskiego – Partner operacji
  • Lokalna Grupa Działania “Kraina Łęgów Odrzańskich” – stowarzyszenie – Partner operacji

Środki finansowe, wysokość dofinansowania:

  • Całkowita wartość projektu: 125 154,03 zł
  • Kwota dofinansowania: 102 951,00 zł
  • Wkład Miasta: 11 439,00 zł

Termin realizacji:

  • Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 1.02.2023 r.
  • Termin zakończenia realizacji projektu: 27.10.2023 r.

Kontakt:

Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia, 
ul. Świdnicka 53, 50 – 030 Wrocław;

Koordynator projektu: Natalia Gołąb, natalia.golab@um.wroc.pl, tel. 71 777 87 34/ 607 236 256