“Od pola na wrocławski stół”- przewodnik na temat produktów regionalnych oraz wrocławskiej gastronomii
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” "Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi"
"Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020"
Cel projektu:
Celem operacji jest podniesienie wiedzy i świadomości mieszkańców Dolnego Śląska, dotyczącej zrównoważonej konsumpcji i zdrowego odżywiania się bazującego na lokalnych, naturalnych produktach oraz zwiększenie rozpoznawalności tych produktów w przestrzeni miejskiej.
Działania w projekcie:
- Opracowanie przewodnika kulinarnego “Od pola na wrocławski stół”, stanowiącego kompendium wiedzy na temat produktów regionalnych oraz wrocławskiej gastronomii. Przewodnik w formie darmowego eBooka do pobrania.
- Opracowanie merytoryczne i graficzne informacji publikowanych w Internecie i mediach społecznościowych, a także przygotowanie graficzne plakatu promującego weekend kulinarny „od pola na wrocławski stół”.
- Produkcja 4 spotów promocyjnych.
- Przeprowadzenie kampanii informacyjno – promocyjnej w Internecie i mediach społecznościowych – kampania Facebook Ads.
- Produkcja 4 filmów informacyjno – edukacyjnych.
- Przeprowadzenie kampanii informacyjno – edukacyjnej na temat strategii od pola do stołu, mające na celu podniesienie świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego żywienia - kampania Facebook Ads.
- Organizacja spotkania mającego na celu zapoznanie ze sobą regionalnych wytwórców z wrocławskimi restauratorami.
- Organizacja spotkania dla osób do 35 roku życia, mieszkających na obszarach wiejskich w celu aktywizacji tych osób do zakładania własnych działalności gospodarczych albo rozszerzenia istniejących, w kierunku rozwoju produktu lokalnego.
Grupa docelowa:
- mieszkańcy Dolnego Śląska, którzy dzięki projektowi i zaplanowanym działaniom, poznają oryginalne produkty regionalne i ekologiczne. Dotarcie do szerokiej grupy odbiorców ma na celu podniesienie świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego żywienia oraz nie marnowania żywności.
- regionalni rolnicy/producenci oraz wrocławscy restauratorzy.
Dotarcie do tej grupy odbiorców ma na celu stworzenie przestrzeni do budowania wzajemnych, trwałych relacji oraz ma służyć wymianie wiedzy i doświadczeń, a także ma być wsparciem w zakresie współpracy i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw od miejsca wytworzenia produktów do konsumenta. - osoby do 35 roku życia mieszkające na obszarach wiejskich, w celu aktywizacji tych osób do zakładania własnych działalności gospodarczych albo rozszerzenia istniejących, w kierunku rozwoju produktu lokalnego.
Realizator projektu:
- Gmina Wrocław – Lider operacji
- Dolnośląska Izba Rolnicza - jednostka organizacyjna samorządu rolniczego województwa dolnośląskiego – Partner operacji
- Lokalna Grupa Działania “Kraina Łęgów Odrzańskich” – stowarzyszenie – Partner operacji
Środki finansowe, wysokość dofinansowania:
- Całkowita wartość projektu: 125 154,03 zł
- Kwota dofinansowania: 102 951,00 zł
- Wkład Miasta: 11 439,00 zł
Termin realizacji:
- Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 1.02.2023 r.
- Termin zakończenia realizacji projektu: 27.10.2023 r.
Kontakt:
Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia,
ul. Świdnicka 53, 50 – 030 Wrocław;
Koordynator projektu: Natalia Gołąb, natalia.golab@um.wroc.pl, tel. 71 777 87 34/ 607 236 256