Loga instytucji współfinansujących projekt

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Programu Urbact III[start] [koniec]

Cel projektu:

Promowanie zdrowego i zrównoważonego jedzenia w placówkach oświatowych, poprzez działania edukacyjne we współpracy z lokalnymi dostawcami w zakresie niemarnowania jedzenia.

Działania w projekcie: 

  • zachęcanie wrocławskich szkół do przygotowywania i serwowania zdrowych, smacznych i zbilansowanych posiłków opartych na idei niemarnowania jedzenia,
  • podnoszenie wiedzy wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych w zakresie zdrowego żywienia i niemarnowania, poprzez organizowane w trakcie trwania projektu warsztatów, prelekcji i szkoleń,
  • podnoszenie poziomu wiedzy w zakresie biokompostowania – poprzez warsztaty z wykorzystania frakcji BIO,
  • promowanie sklepików z ekoproduktami, które znajdują się na terenie szkół,
  • podejmowanie współpracy z lokalnymi dostawcami warzyw i owoców,
  • promowanie dobrych praktyk na szczeblu lokalnym i ponadlokalnym.

Grupa docelowa:

szkoły, rodzice, dostawcy żywności, lokalni producenci.

Lider projektu:

Miasto Mouans-Sartoux (Francja)

Partnerzy:

Miasto Wrocław, Evora (Portugalia), Gava (Hiszpania), Liege (Belgia)

Wrocławskie szkoły biorące udział w projekcie: 

  • Szkoła Podstawowa nr 22 przy ul. Karpnickiej (ZSP nr 20),
  • Szkoła Podstawowa nr 32 przy ul. Kłodzkiej (ZSP nr 21),
  • Szkoła Podstawowa nr 34 przy ul. Gałczyńskiego (ZSP nr 6)
  • nr Szkoła Podstawowa 46 przy ul. Ścinawskiej 21.

Środki finansowe, wysokość dofinansowania: 

  • Całkowita wartość projektu: 2 483 136 zł
  • Wartość projektu dla Miasta Wrocław: 443 680 zł
  • Wkład Miasta: 15%

Termin realizacji:

  • Termin rozpoczęcia realizacji projektu: czerwiec 2021
  • Termin zakończenia realizacji projektu: grudzień 2022

Szczegółowe informacje na temat projektu można znaleźć na stronie www.urbact.eu

Kontakt

Wydział Wody i Energii
Tel. 71 777 86 88