Loga instytucji współfinansujących projekt

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Programu Urbact III[start] [koniec]

Cel projektu:

Promowanie zdrowego i zrównoważonego jedzenia w placówkach oświatowych, poprzez działania edukacyjne we współpracy z lokalnymi dostawcami w zakresie niemarnowania jedzenia.

Działania w projekcie: 

  • zachęcanie wrocławskich szkół do przygotowywania i serwowania zdrowych, smacznych i zbilansowanych posiłków opartych na idei niemarnowania jedzenia,
  • podnoszenie wiedzy wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych w zakresie zdrowego żywienia i niemarnowania, poprzez organizowane w trakcie trwania projektu warsztatów, prelekcji i szkoleń,
  • podnoszenie poziomu wiedzy w zakresie biokompostowania – poprzez warsztaty z wykorzystania frakcji BIO,
  • promowanie sklepików z ekoproduktami, które znajdują się na terenie szkół,
  • podejmowanie współpracy z lokalnymi dostawcami warzyw i owoców,
  • promowanie dobrych praktyk na szczeblu lokalnym i ponadlokalnym.

Grupa docelowa:

szkoły, rodzice, dostawcy żywności, lokalni producenci.

Lider projektu:

Miasto Mouans-Sartoux (Francja)

Partnerzy:

Miasto Wrocław, Evora (Portugalia), Gava (Hiszpania), Liege (Belgia)

Wrocławskie szkoły biorące udział w projekcie: 

Szkoła Podstawowa nr 22 przy ul. Karpnickiej (ZSP nr 20), 
Szkoła Podstawowa nr 32 przy ul. Kłodzkiej (ZSP nr 21), 
Szkoła Podstawowa nr 34 przy ul. Gałczyńskiego (ZSP nr 6) 
oraz nr Szkoła Podstawowa 46 przy ul. Ścinawskiej 21.

Środki finansowe, wysokość dofinansowania: 

Całkowita wartość projektu: 2 483 136 zł

Wartość projektu dla Miasta Wrocław: 443 680 zł

Wkład Miasta: 15%

Termin realizacji:

Termin rozpoczęcia realizacji projektu: czerwiec 2021
Termin zakończenia realizacji projektu: grudzień 2022

Szczegółowe informacje na temat projektu można znaleźć na stronie www.urbact.eu

Kontakt

Wydział Wody i Energii
Tel. 71 777 86 88