[start] [koniec]Projekt współfinansowany przez Unię Europejską

Cel projektu:
Celem projektu jest wzmocnienie komunikacji międzykulturowej pomiędzy szkołami uczestniczącymi w projekcie, zbudowanie i utrwalenie więzi i sympatii wśród uczniów i nauczycieli, z wykorzystaniem informacji  o dietach, zdrowiu i codziennych nawykach żywieniowych. Zakłada się również  przekazanie i stosowanie wiedzy o życiu codziennym w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju – wspólne preferencje i perspektywy dotyczące żywienia powinny być rozpatrywane w uzupełnieniu do istniejących różnic kulturowych. Uczniowie, będący uczestnikami tak zwanej cyfrowej rzeczywistości, będą mieli możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności informatycznych. W tym zakresie gromadzone dane będą rejestrowane elektronicznie, stworzony zostanie także interaktywny e-book, jako produkt końcowy projektu.

Młodzi ludzie będą mogli uczyć się stawiać czoło nowym wyzwaniom, razem akceptować inne sposoby myślenia oraz wspólnie stawiać i realizować określone cele. Wspólna analiza i porównanie szeroko rozumianych zwyczajów żywieniowych powinny prowadzić do zwiększenia wiedzy
i świadomości silnej wspólnoty europejskich państw. Pracując razem w europejskim projekcie promować będą wielojęzyczność, tolerancję, a przede wszystkim solidarność ze współuczestnikami.

Działania w projekcie:

  1. Zachęcanie do współpracy z innymi, wspólne przygotowanie posiłków, wspólna konsumpcja - przeprowadzanie szkoleń z zakresu gotowania oraz międzynarodowy konkurs gotowania, wymiana typowych regionalnych przepisów i receptur.
  2. Rozwiązywanie typowych problemów żywieniowych - świadome korzystanie z surowców oraz produktów. Opracowanie kwestionariuszy do badania składników żywnościowych wykorzystywanych w restauracjach i u dostawców School Lunch - wspólna uprawa żywności w ogrodach szkolnych. 
  3. Rozwój edukacji w zakresie przyzwyczajeń żywieniowych na przykładach krajów uczestniczących w projekcie. Budowanie świadomości zdrowych i niezdrowych produktów spożywczych i potraw. Dokumentowanie przepisów i tworzonych potraw w pamiętnikach i porównywanie ich na poziomie międzynarodowym. Utworzenie quizu o żywieniu.
  4. Podniesienie kwalifikacji w zakresie analizy danych, sporządzania uwag i wniosków - międzynarodowa ocena i porównywanie wyników badań. Stworzenie globalnych wskazówek żywieniowych i zaleceń odnoszących się do właściwych postaw przy wyborze i kupowaniu żywności.
  5. Zachęcanie uczniów do korzystania z nowych środków komunikacji i nowoczesnych technologii - tworzenie filmów i gier online - tworzenie i korzystanie z interaktywnego e-book do nauki.
  6. Doskonalenie umiejętności językowych (język niemiecki jako język wiodący projektu) - opracowanie wielojęzycznego słownika dotyczącego działań projektowych, a także opracowanie i realizacja wycieczek krajoznawczych, gier i materiałów audio w języku projektu.
  7. Stworzenie materiałów dydaktycznych do nauczania języków obcych, przeznaczonych do wykorzystania na zajęciach dydaktycznych w szkołach uczestniczących w projekcie.  Przygotowanie materiałów edukacyjnych (dotyczących świadomości żywieniowej, jedzenia,  problemów  braku lub nadmiaru żywności).


Grupa docelowa:
Uczniowie i nauczyciele szkół uczestniczących w projekcie, a także ich rodzice i najbliżsi, jak również środowiska lokalne w którym funkcjonują szkoły.

Realizator projektu:

  • Albert-Schweitzer Gymnasium – Sömmerda – Niemcy


Partnerzy:

  • Elso Obudai Német Nyelvoktato Nemzetiségi Általános Iskola – Budapeszt – Węgry,
  • Zespól Szkół Nr 1 – Wrocław – Polska,
  • Istituto Magistrale Maria Immacolata – San Giovanni Rotondo – Włochy,
  • Klaipedos "Aukuro" Gimnazja – Kłajpeda – Litwa,
  • Osnovna sola Janka Ribica Cezanjevci – Ljutomer – Słowenia

 

Środki finansowe, wysokość dofinansowania:

  • Całkowita wartość projektu: 22.050,00 euro 
  • Kwota dofinansowania: 22.050,00 euro
  • Wkład Miasta: 0


Termin realizacji:

  • Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 01.09.2016 r.
  • Termin zakończenia realizacji projektu: 31.08.2018 r.

Koordynator:
Paweł Kowalów

Szczegółowe informacje na temat projektu można znaleźć na stronie: www.zs1.wroc.pl