FoodSHIFT2030

Projekt finansowany ze środków programu ramowego Unii Europejskiej w zakresie badań naukowych i innowacji „Horyzont 2020” na podstawie umowy o udzielenie dotacji nr 862716  
Cel projektu:
Cele projektu jest wypracowanie narzędzi na potrzeby transformacji Europejskiego systemu żywnościowego w kierunku produkcji niskoemisyjnej, produkcji opartej o tzw. o obiegu zamknięty, w tym prowadzącej do przejścia do zmniejszenia konsumpcji mięsa i zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych.
Miasto Wrocław skupi się na promocji idei ogrodów społecznych. Wraz z partnerami projektu – Uniwersytetem Przyrodniczym oraz Fundacją Ekorozwoju, spróbuje wpracować model tworzenia takich ogrodów. Ogrody społeczne, tak popularne na całym świecie, stają się powszechne również w polskich miastach. Powstają w miastach ponieważ mieszkańcy potrzebują kontaktu z zielenią, chcą mieć miejsce, w którym mogą uprawiać warzywa ale jednocześnie integrować się, spędzać razem czas. Rolą miasta jest wspieranie takich inicjatyw poprzez:
- zapewnienie szkoleń dla osób/wspólnot chcących założyć ogrody społeczne (we współpracy z partnerami projektu);
 - konsultacji (wsparcie Uniwersytetu Przyrodniczego);
 - podstawowych narzędzi (zestaw początkującego ogrodnika);
 - stworzenie bazy miejsc, które mogą zostać wykorzystane jako ogrody.
 
W ramach projektu powstaną również ogrody warzywne przy wrocławskich szkołach i przedszkolach (do 6 ogrodów). W przypadku ogrodów chcemy uczyć dzieci, jak stosować takie rozwiązania jak np. uprawa współrzędna warzyw (wspólna uprawa różnych, odpowiednio dobranych gatunków warzyw na jednej grządce, chroni to warzywa przed szkodnikami oraz pomaga na lepsze wykorzystanie przestrzeni).
Realizator projektu:
- Urząd Miejski Wrocławia - Biuro Wody i Energii;
 - Uniwerystet Przyrodniczy - Katedra Gospodarki Przestrzennej;
 - Fundacja EkoRozwoju.
 
Partnerzy z UE:
- Uniwersytet Kopenhaski (Dania)
 - Fonden Kobenhavns Madhus (Dania)
 - Lejre Komune (Dania)
 - Circular Food Technology (Dania)
 - Stad Oostende (Belgia)
 - Eigen Vermogen Van Het Instituut Voor Landbouw- En Visserijonderzoek (Belgia)
 - Commune d’Avignon (Francja)
 - Institut National De La Recherche Agronomique (Francja)
 - Ernharungsrat Berlin E.V. (Niemcy)
 - Thevision GUG (Niemcy)
 - Leibniz-Zentrum Fuer Agrarlandschaftsforschung (Zalf) E.V. (Niemcy)
 - Agrathaer GMBH (Niemcy)
 - Ellinogermaniki Agogi Scholi Panagea Savva AE (GRECJA)
 - Dimos Pallinis (Grecja)
 - Draxis Environmental S.A. (Grecja)
 - Citta’ Metropolitana di Bari (Włochy)
 - Universita Degli Studi di Milano (Włochy)
 - Centro Internazionale di Altistudi Agronomici Mediterranei (Włochy)
 - Highclere Consulting Srl (Rumunia)
 - Agentia Metropolitana Pentru Dezvoltare Durabila Brasov Asociatia (Rumunia)
 - Iceberg Consulting SRL (Rumunia)
 - Institut D’arquitectura Avancada De Catalunya (Hiszpania)
 - Nextfood IVS (Dania)
 - Susmetro EU BV (Niderlandy)
 - Recherhe et Evaluation de Solutions Innovantes et Sociales (Francja)
 - International Federation of Organic Agriculture Movements European Union Regional Group (Szwecja)
 - Sustain: The Alliance For Better Food & Farming (Wielka Brytania)
 - Plant Jammer Aps (Dania)
 
Środki finansowe, wysokość dofinansowania:
- Całkowita wartość projektu: 8 205 773,01 EUR
 - Kwota dofinansowania: 7 493 677,49 EUR
 - Wartość dofinansowania dla Miasta Wrocław: 93 375,00 EUR
 - Wysokość dofinansowania dla Miasta Wrocław: 100%
 
Termin realizacji:
- Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 1.01.2020
 - Termin zakończenia realizacji projektu: 31.12.2023