FoodCLIC
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Komisji Europejskiej.
Źródło finansowania:
Horyzont Europa
Beneficjent projektu:
Urząd Miejski Wrocławia
Cel projektu:
Budowa odporności miejskiego systemu żywnościowego poprzez wzmocnienie powiązań pomiędzy obszarami miejskimi a wiejskimi.
Działania w projekcie:
Przedmiotem projektu jest stworzenie rekomendowanego scenariusza bezpieczeństwa żywnościowego dla miasta, w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej. Zostanie on sporządzony na podstawie analizy interesariuszy systemu żywnościowego oraz analizy danych bezpieczeństwa żywnościowego miasta i regionu. Działania w projekcie zakładają także rozwój polityki żywnościowej miasta.
Grupa docelowa:
Mieszkańcy miasta i regionu, urzędnicy miejscy, organizacje działające w systemie żywnościowym
Realizator projektu:
Wydział Klimatu i Energii, Urząd Miejski Wrocławia
Partnerzy (jeśli dotyczy):
- ICLEI- Local Governments for Sustainability
- Miasto Freiburg (Niemcy)
- Miasto Tbilisi (Gruzja)
- Miasto Saloniki (Grecja)
- Miasto Tirana (Albania)
- Miasto Ebolowa (Kamerun)
- Gmina EThekwini (RPA)
- Miasto Fort Portal (Uganda)
Środki finansowe, wysokość dofinansowania:
- Całkowita wartość projektu: 122 746,00 zł
- Kwota dofinansowania: 122 746,00 zł
- Wkład Miasta: 0,00 zł
Termin realizacji:
- Termin rozpoczęcia realizacji projektu: kwiecień 2024 r.
- Termin zakończenia realizacji projektu: luty 2027 r.
Szczegółowe informacje na temat projektu można znaleźć na stronie https://foodclic.eu/
Kontakt
Wydział Klimatu i Energii
Tel. 71 777 86 88