Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Kontakt

Urząd Miejski Wrocławia
50-141 Wrocław, pl. Nowy Targ 1-8
tel. +48 71 777 77 77, faks +48 71 777 86 55
e-mail: kum@um.wroc.pl

Zasady i godziny obsługi Klientów

Adres do e-doręczeń: AE:PL-95179-82549-VVTFT-27

Skrytka UMW na ePUAP-ie: /umwroclaw/SkrytkaESP

NIP 896-10-03-529 REGON 001094670 Identyfikator gminy TERYT: 026401 1

Strona internetowa Wrocławia: www.wroclaw.pl

foodCIRCUS

Tytuł projektu:

foodCIRCUS - Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe's schools

Cel projektu:

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym, zapobiegających marnowaniu żywności w środkowo europejskich szkołach i przedszkolach.

Działania w projekcie:

  1. Opracowanie i wdrożenie micro dobrych praktyk zmierzających do ograniczenia marnowania pożywienia w 13 wybranych placówkach edukacyjnych.
  2. Przeprowadzenie kampanii informacyjno – edukacyjnej polegającej na:
    • Przeprowadzeniu warsztatów dla nauczycieli, dzieci, rodziców, społeczności szkolnej w zakresie ograniczenia marnowania pożywienia.
    • Przeprowadzeniu szkoleń podnoszących kompetencje zawodowe kucharzy i intendentów.
    • Opracowanie książeczki z jadłospisami do przedszkoli z kuchnią własną i cateringiem. 

Grupa docelowa:

dyrektorzy placówek oświatowych, intendenci, obsługa kuchni, uczniowie, rodzice, organizacje pozarządowe, firmy cateringowe.

Lider projektu:

Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (Austria)

Partnerzy:

  1. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Polska)
  2. Uniwersytet Techniczny w Ostrawie (Czechy)
  3. Uniwersytet Ekonomiczny w Pradze (Czechy)
  4. Save the Food (Czechy)
  5. Politechnika Wrocławska (Polska)
  6. Miasto Wrocław (Polska)
  7. Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Budapeszcie (Węgry)
  8. Uniwersytet Boloński, Katedra Nauk Rolniczych i Żywnościowych (Włochy)
  9. Reploid Value Solutions GmbH (Austria)

Wrocławskie placówki oświatowe biorące udział w projekcie: 

Przedszkola z kuchnią własną: 

  • Przedszkole nr 1, al. Kasprowicza 89a
  • Przedszkole nr 80, ul. Zielińskiego 74
  • Przedszkole nr 56, ul. Wałbrzyska
  • Przedszkole nr 113, ul. Lotnicza 22

Przedszkola z cateringiem:

  • Przedszkole nr 43, ul. Kościuszki 27a
  • Przedszkole nr 19, w ZSP nr 19, ul. Januszowicka
  • Przedszkole nr 104, ul. Niedźwiedzia 26-28

Szkoły z cateringiem:

  • Szkoła Podstawowa nr 47, ul. Januszowicka
  • Szkoła Podstawowa nr 83, ul. Boya-Żeleńskiego 32
  • Szkoła Podstawowa nr 84, ul. Górnickiego 20
  • Szkoła Podstawowa nr 66, ul. Dembowskiego 39 

Placówki referencyjne:

  • Szkoła Podstawowa nr 1, ul. Nowowiejska 78
  • Przedszkole nr 71, ul. Kiełczowska 31

Środki finansowe, wysokość dofinansowania:

  • Wartość projektu dla Miasta: 163 327,00 EUR
  • Wartość dofinansowania dla Miasta 130 661,60 EUR (dofinansowanego w 80% ze środków EFRR w ramach Programu Interreg Europa Środkowa)
  • Wartość wkładu własnego 32 665,40 EUR (20%)

Wydział realizujący merytorycznie:

Wydział Klimatu i Energii UMW

Komórki UM wspierające realizacje projektu:

Departament Edukacji, Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych, Wydział Zarządzania Funduszami.

Termin realizacji:

  • Termin rozpoczęcia realizacji projektu: czerwiec 2024 r.
  • Termin zakończenia realizacji projektu: grudzień 2026 r.

Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie https://www.interreg-central.eu/projects/foodcircus/

Kontakt:

Wydział Klimatu i Energii
Tel. 71 777 86 88

Powiadom znajomego