foodCIRCUS
Tytuł projektu:
foodCIRCUS - Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe's schools
Cel projektu:
Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym, zapobiegających marnowaniu żywności w środkowo europejskich szkołach i przedszkolach.
Działania w projekcie:
- Opracowanie i wdrożenie micro dobrych praktyk zmierzających do ograniczenia marnowania pożywienia w 13 wybranych placówkach edukacyjnych.
- Przeprowadzenie kampanii informacyjno – edukacyjnej polegającej na:
-
- Przeprowadzeniu warsztatów dla nauczycieli, dzieci, rodziców, społeczności szkolnej w zakresie ograniczenia marnowania pożywienia.
- Przeprowadzeniu szkoleń podnoszących kompetencje zawodowe kucharzy i intendentów.
- Opracowanie książeczki z jadłospisami do przedszkoli z kuchnią własną i cateringiem.
Grupa docelowa:
dyrektorzy placówek oświatowych, intendenci, obsługa kuchni, uczniowie, rodzice, organizacje pozarządowe, firmy cateringowe.
Lider projektu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (Austria)
Partnerzy:
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Polska)
- Uniwersytet Techniczny w Ostrawie (Czechy)
- Uniwersytet Ekonomiczny w Pradze (Czechy)
- Save the Food (Czechy)
- Politechnika Wrocławska (Polska)
- Miasto Wrocław (Polska)
- Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Budapeszcie (Węgry)
- Uniwersytet Boloński, Katedra Nauk Rolniczych i Żywnościowych (Włochy)
- Reploid Value Solutions GmbH (Austria)
Wrocławskie placówki oświatowe biorące udział w projekcie:
Przedszkola z kuchnią własną:
- Przedszkole nr 1, al. Kasprowicza 89a
- Przedszkole nr 80, ul. Zielińskiego 74
- Przedszkole nr 56, ul. Wałbrzyska
- Przedszkole nr 113, ul. Lotnicza 22
Przedszkola z cateringiem:
- Przedszkole nr 43, ul. Kościuszki 27a
- Przedszkole nr 19, w ZSP nr 19, ul. Januszowicka
- Przedszkole nr 104, ul. Niedźwiedzia 26-28
Szkoły z cateringiem:
- Szkoła Podstawowa nr 47, ul. Januszowicka
- Szkoła Podstawowa nr 83, ul. Boya-Żeleńskiego 32
- Szkoła Podstawowa nr 84, ul. Górnickiego 20
- Szkoła Podstawowa nr 66, ul. Dembowskiego 39
Placówki referencyjne:
- Szkoła Podstawowa nr 1, ul. Nowowiejska 78
- Przedszkole nr 71, ul. Kiełczowska 31
Środki finansowe, wysokość dofinansowania:
- Wartość projektu dla Miasta: 163 327,00 EUR
- Wartość dofinansowania dla Miasta 130 661,60 EUR (dofinansowanego w 80% ze środków EFRR w ramach Programu Interreg Europa Środkowa)
- Wartość wkładu własnego 32 665,40 EUR (20%)
Wydział realizujący merytorycznie:
Wydział Klimatu i Energii UMW
Komórki UM wspierające realizacje projektu:
Departament Edukacji, Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych, Wydział Zarządzania Funduszami.
Termin realizacji:
- Termin rozpoczęcia realizacji projektu: czerwiec 2024 r.
- Termin zakończenia realizacji projektu: grudzień 2026 r.
Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie https://www.interreg-central.eu/projects/foodcircus/
Kontakt:
Wydział Klimatu i Energii
Tel. 71 777 86 88